15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 1 4000 1 0 horizontal https://qantara.nl 300 4000

Qantara

Voedsel voor de ziel
  • eBook
  • /
  • Doneren
  • /
  • Dit is onze redactie
  • /
  • Stuur ons een bericht
  • /

Qantara

  • Gezondheid en wetenschap
    • Geneeskunde van de profeet
  • Spiritualiteit
  • Mens en maatschappij
    • Politiek en geschiedenis
    • Persoonlijke blogs
    • Psychologie
  • Inspirerende mensen
  • Lifestyle
FacebookTwitter

De maag als basis van je gezondheid – eet niet als je geen trek hebt

Door abukaliemezhar
27 december 2016
11393 Views
Delen
Facebook
F
Twitter
T
Pinterest
P
Reacties

“Drie zaken zorgen voor een persoon zijn ondergang: lachen zonder reden, slapen zonder op te staan en eten zonder hongergevoel.” Deze wijze woorden van de metgezel Mu’adh Bin Jabel leren ons dat het echt belangrijk is om naar ons lichaam te luisteren. Maar hoe doen we dat in een tijd waarin we bijna al niet meer voelen dat onze maag vol zit?

De begeerte van de maag

De islamitische geleerde Al-Ghazali (1058-1111) heeft ons in zijn tijd al gewaarschuwd voor de maag. “De grootste vernietiger van de zoon van Adam (mensheid) is de begeerte van de maag,” heeft hij geschreven.

“Het was de reden dat Adam en Hawwa (Eva) werden verdreven van de eeuwige verblijfplaats (het paradijs) naar de verlaagde verblijfplaats van armoede (het wereldse leven). De boom was verboden voor hen maar hun begeerte nam het over en zij aten ervan, en dit zorgde voor blootstelling van hun naaktheid. Waarlijk na grondig onderzoek blijkt dat de maag de bron is van alle begeerten en de oorsprong is van alle verdorvenheid en ziekten.” (Ihya’ Ulum al-Din van Imam Al-Ghazali)

Eten zonder trek

Maar gelukkig zijn er vanuit de islamitische geneeskunde ook adviezen gekomen om onze maag te beschermen tegen ziektes en aandoeningen. Zo is eten, zonder dat je trek hebt, heel onnatuurlijk en dat heeft een negatief effect op je gezondheid. Als je constant trek hebt, is dat omdat je er een gewoonte van hebt gemaakt om de hele dag door te eten, maar het kan ook een teken van een tekort aan vitaminen en/of mineralen zijn. Imam Ash-Shafi’i heeft gezegd: “De afgelopen zestien jaar heb ik mijn maag niet volgepropt, want het vullen van de maag maakt het lichaam zwaar en zorgt voor een verharding van het hart. Het verwijdert helder begrip, zorgt voor vermoeidheid en maakt degene zwak voor aanbidding.” (127/9 Hilyat ul-Awliya wa Tabaqat-ul-Asfiya van Abu Nu`aym al-Isfahani).

Eet puur

Eet dat wat tayyib, puur en op een eerlijke manier verkregen, is en je zult langer voldaan zijn. Als je gezonde vetten eet, zul je langer vol zitten. Ga voor kwaliteit niet voor kwantiteit! Houd er rekening mee bij de tarbiya, het opvoeden, van je kinderen. Voeding speelt hierin een grote rol. Als hun lichaam en ziel de juiste voeding krijgt dan zal het opvoeden gemakkelijker gaan met de hulp van Allah.  Dit geldt natuurlijk ook voor de opvoeders (ouders) wanneer zij tayyib eten zullen zij veel meer rust uitstralen en meer energie hebben, waardoor zij meer aandacht geven aan degenen die zij lief hebben. Zorg goed voor jezelf en je naasten!

“O Boodschappers, eet van de goede en eerlijke producten en verricht goede daden. Voorwaar, Ik ben Alwetend over wat jullie doen”  (Koran 23:51)

Er gaat ook een overlevering over tayyib eten. Het betreft een overlevering van Tarif Abi Tamima: “Ik zag Safwan en Jundab samen met andere metgezellen, waarbij Jundab aan het adviseren was. Zij zeiden: ‘Heb je gehoord wat de Boodschapper van Allah ﷺ  heeft gezegd?’ Jundab zei: ‘Ik hoorde hem zeggen: “Als iemand een goede daad verricht om ermee te pronken, zal zijn intentie openbaar gemaakt worden door Allah op de Dag des Oordeels. En als iemand ervoor zorgt dat mensen in de problemen raken, zal Allah ervoor zorgen dat diegene in de problemen raakt op de Dag des Oordeels.”‘ De mensen zeiden (tegen Jundab): ‘Geef ons advies.’ Jundab zei: ‘De eerste zaak van het menselijk lichaam om te reinigen is zijn maag, dus degene die niets anders kan eten behalve tayyib voeding zou dit moeten doen’.” (Hadith Al Boechari)

Je bent wat je eet

De mensen vragen aan de wijze metgezel Jundab om naseeha, en het eerste advies dat hij gaf is ‘eet puur’. Zo reinig jij je lichaam letterlijk en figuurlijk! Je bent wat je eet. Eerlijk verdiende voeding die puur is, geeft het lichaam zo veel meer dan wij denken. Elke cel in jouw lichaam is afhankelijk van pure voeding. Wanneer we onszelf voeden met onrechtmatige voeding en voeding die niet thuishoort in de categorie tayyib, dan ontstaan er allerlei klachten, zowel mentaal als fysiek. Dus neem het advies aan van Jundab.

Een raadsel

Hoe belangrijk het eten van goed voedsel is blijkt uit het volgende, waargebeurde verhaal. Bij het Academisch Medisch Centrum verbonden aan de Universiteit van Michigan wordt een jongen van 2½ jaar oud in de nacht overgeplaatst, omdat de dokters niet wisten welke aandoening hij had en zijn conditie hard achteruit ging.

Hij kon niet meer lopen en ging huilen als iemand zijn benen aanraakte. Zijn benen zaten in een kikkerachtige positie, hij had huiduitslag op zijn hele lichaam en zijn tandvlees bloedde. “We zien een hoop zebra’s,” zei dokter Dina Hafez.  Een zebra kun je zien als een patiënt die bepaalde symptomen vertoond. Deze symptomen wijzen in 99% van de gevallen op een bepaalde ziekte, maar natuurlijk valt de zebra in de 1%.

Een reeks onderzoeken

Het leek erop dat de behandeling lang zou duren, riskant zou zijn en dat de uitkomst ook nog eens onzeker was. De moeder van de kleine peuter vertelde de dokter, dat ze zes weken voor de opname al zag dat hij problemen had met zijn benen, hij begon steeds meer op zijn rechterbeen te leunen. Hij groeide verder normaal en had alleen een achterstand in zijn spraakontwikkeling. En hij was af en toe verkouden.

Om een diagnose te kunnen stellen, begon een reeks aan onderzoeken. Twee maal een röntgenfoto, een CT scan, een bloedtest, een MRI scan en vele andere onderzoeken en scans door de afdelingen neurologie, orthopedie, reumatologie, radiologie en oncologie. Een test voor zware metalen liet ook niets vreemds zien. En tot slot een HIV test en een pijnlijke beenmergbiopsie.

Vitamine C

Totdat iemand een link vermoedde met een gebrek aan vitamine C en ging vragen wat hij at en dronk. En zijn moeder antwoordde, dat hij alleen chocolade melk dronk en vier gezoete granen crackers per dag at. Dit was zijn voeding: chocolademelk en crackers. De aandoening scheurbuik kwam vroeger voor bij zeelui en piraten. Maandenlang op zee zonder vers fruit en groente waardoor een vitaminen- en mineralentekort ontstond, vooral vitamine C, en dan hadden ze dezelfde symptomen. Niet kunnen staan, en zitten in een kikkerachtige positie, bloedend tandvlees en huiduitslag.

Hij kreeg vitamine C toegediend en iets meer dan een week later kon hij weer lopen en verdween zijn huiduitslag en zijn tandvlees stopte met bloeden.

Voeding als je medicijn

Begin al van jongs af aan met gezonde pure voeding, veel fruit en groente. En probeer zo min mogelijk snoep, koek, suikerrijke voeding in huis te halen. Geef kinderen eieren, dadels, noten. Laat ze water drinken in plaats van suikersap (lees limonade). Geef ze tomaten, wortel, paprika en komkommer. Neem ze mee naar een boerenmarkt en laat ze dingen uit kiezen, laat ze meehelpen in de keuken. Kinderen vinden het leuk om hun zelfgemaakte creatie op te eten. Neem kinderen het liefst niet mee naar de normale supermarkt, want er staat te veel verleiding op de verpakkingen van meestal bewerkt, ongezond voedsel. 

Andere tips

Tot slot: de wijze woorden uit de inleiding komen uit Hayatu salaf Bayn Al-Qawl Wal Amal van Ahmad Bin Nasir Al-Tayar. Behalve zonder hongergevoel eten, worden ook twee andere zaken genoemd die ons naar de ondergang kunnen leiden. De ene is: lach niet als er niets te lachen valt. Humor is prima – ook de Profeet ﷺ hield van lachen – maar overdrijf niet en kies niet voor grove humor. Ga verder op tijd naar bed en sta op tijd op. Laat opblijven en lang uitslapen zijn (op de lange termijn) funest voor je gezondheid.

Afb. wikiwijs
Geneeskunde van de profeet, Gezondheid en wetenschap
gezondheid, gezondheidstips, maag, tayyib, voeding en gezondheid, voedingstoffen
Over abukaliemezhar
Abukaliem is onze expert op het gebied van de geneeskunde van de profeet (vrede zij met hem). Hij neemt ons graag mee op reis door de Koran, de hadith en de soena en laat zien hoe eenvoudig gezond leven eigenlijk is.
Zie alle berichten van deze auteur
10 krachtige moslima’s uit onze geschiedenis
Designer Aida: “Zusterschap is voor mij de basis”
15 februari 2023
Al-Ghazali over de 7 voordelen van vrijwillig honger lijden
24 mei 2022
Talbina: helend voor de bedroefde en zieke
21 april 2022
Wat zegt de Koran over het ontstaan van het universum?
Reacties 0

Laat een bericht achter CANCEL

Webshop
– Qantara –
Een open bron voor iedereen die wil lezen hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren!

Ons magazine in je inbox?

Ontvang onze artikelen DIRECT in je inbox!

Jij kunt ons helpen!
** Ben jij ook moe van al die negativiteit rondom de islam? ** Heb je vaak de energie niet om je ertegen te verzetten? ** Qantara brengt je elke week twee nieuwe positieve verhalen ** Wil je ons steunen met € 2,50 per maand? => KLIK HIER!

Qantara Selectie

GEZONDHEID EN WETENSCHAP
Al-Ghazali over de 7 voordelen van vrijwillig honger lijden
Talbina: helend voor de bedroefde en zieke
Wat zegt de Koran over het ontstaan van het universum?
Eeuwenoude discussie onder de geleerden: bestaan besmettelijke ziekten?
De Profeet Joenoes: “Ik was één van de onrechtvaardigen.”

Qantara Selectie

INSPIRERENDE MENSEN
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
‘Het laat liefde groeien’ project: meer dan alleen boompjes planten
Doodsbang voor ‘praktiserende’ moslims – waarom die hardheid en intolerantie?
Oem Salamah: dapper, vastberaden, mondig en wijs
Overpeinzen en reflecteren: Tafakkoer (deel 2)

Qantara Selectie

MENS EN MAATSCHAPPIJ
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
As salaat: bidden is beter dan slapen
Vind heling van geestelijke en lichamelijke ziekten in de Heilige Koran
Het is op Uw genade dat wij rekenen, O Al Hayy
Mag je nu wel of niet bidden voor andersdenkenden?
Lees! In de naam van jouw Heer, die alles heeft geschapen.
(Koran 96:1)

Ons doel

> Qantara.nl is een online magazine. Een open bron voor iedereen die wil lezen over hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren. Gemaakt door een collectief van schrijvers en redacteuren. Wij willen je verrassen met nieuwe invalshoeken. Een andere manier van kijken, ook bij onderwerpen waarop een taboe lijkt te liggen.

> Bij ons lees je interviews met moslims zoals jij. Waarom doen ze de dingen die ze doen. Wij hebben een ander soort gesprek, omdat wij kunnen snappen en willen weten hoe hun geloof hen inspireert. Om op die manier voedsel voor de ziel te zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Onze schrijvers

> Qantara heeft een brede blik. Onze schrijvers zijn in het dagelijks leven student, huisvrouw, expat, coach, kindertolk, redacteur, jurist en wetenschapper.

> Onze schrijvers zijn echte wereldburgers: met wortels in landen als Turkije, Algerije, Somalië en natúúrlijk Nederland en België.

 

 

 

Reacties van onze lezers

“Wat schrijven jullie toch prachtig. Kan geen geschikte woorden bedenken om te omschrijven hoe goed jullie zijn. Moge Allah SWT jullie rijkelijk belonen! 🙏”

 

“Positieve info over islam. #soulfood“

 

“Prachtige stukken over psychologie, islam en maatschappij.”

Qantara 2019 © - Alle rechten voorbehouden
FacebookTwitter
  • ↑ Omhoog
  • /
  • Privacybeleid
  • /
x Gedeeld
X
Wil jij ons steunen? Koop dan iets via onze webshop.
Bekijk de webshop