Ons lichaam is erg belangrijk voor ons en we moeten er dan ook goed voor zorgen. Gelukkig zijn er meerdere hadiths van de Profeet Mohammed ﷺ verzameld die ons aanwijzingen geven over hoe wij dit zo goed mogelijk kunnen doen. Hieronder volgt een bescheiden lijstje van tien feiten en gezondheidstips die ons hier een handje bij kunnen helpen.
1. Reizen
De afstand hoeft niet eens heel groot te zijn, of de omgeving kan al enorm veel verschillen van wat we gewend zijn. Denk aan het landschap, de luchtsamenstelling, de gewoontes en het lokale voedsel. De zintuigen van een reiziger hebben het er allemaal maar druk mee. Het zijn echter niet alleen de zintuigen die een verandering te verduren krijgen, ook het minder voor de hand liggende immuunsysteem zal de reis opmerken. Een nieuwe omgeving betekent dat het lichaam daarop moet inspelen. Aanpassing is dan ook het sleutelwoord. Terwijl het lichaam daar druk mee bezig is, is het ook sterk afhankelijk van jou.
Wat jouw bijdrage hierin is? De Profeet ﷺ had de gewoonte enkel inheemse en verse producten van het seizoen te consumeren, dus ook tijdens het reizen. Geen enkele groente- of fruitsoort is van nature het hele jaar door of overal ter wereld beschikbaar. Hier is een reden voor! Wat de natuur jou op een bepaald moment en op een bepaalde plek levert, is wat jij daar en dan nodig hebt! Wees er bewust van dat Allah alles tot in de details geregeld heeft, daar moeten wij als mens niet mee knoeien.
2. Suiker Yumm!
Synthetisch of geraffineerd voedsel is zodanig bewerkt, dat het lichaam moeite heeft het te herkennen als zijnde voedsel. Dit maakt het verwerkingsproces een stuk lastiger. Suiker bijvoorbeeld wordt ontdaan van alle vitaminen, vezels en mineralen, terwijl deze voedingsstoffen van essentieel belang zijn om de suiker te kunnen verwerken. Dit probleem treedt niet op bij het consumeren van producten waar van nature suiker in voorkomt.
We vergelijken het lichaam met een locomotief die zich op houtskool voortbeweegt. Als vervangende brandstof gebruiken we plastic dat de synthetische suiker voorstelt. De locomotief kan zeer zeker het plastic verbranden, er energie uit halen en zich ermee voortbewegen, maar net zoals met het geraffineerde suiker, blijft er afval achter wat de locomotief uiteindelijk meer kwaad dan goed doet.
Het is niet voor niets dat ons moslims wordt opgedragen op te eten van niet alleen datgene wat halal is, maar ook dat wat tayyib is (zie Koran, 2:172)! Bewerkt voedsel is een tikkende tijdbom waar we maar beter wat meer afstand van kunnen nemen.
3. Koorts bij kinderen
Voor iedere ouder zijn de krampjes en pijntjes van de baby een maar al te bekend fenomeen. Hoe zit dat nu precies en hoezo treden deze met name op wanneer de tandjes doorbreken of de eerste stapjes worden gezet?
Tijdens de groei is meer ruimte nodig voor het bloed in de bloedvaten en die ruimte is er simpelweg nog niet. Er is dus werk aan de winkel, want het zal toch moeten passen allemaal. De bloedvaten zijn te vergelijken met een goedgevulde langwerpige ballon: er heerst een zekere spanning. Stel je voor dat je een deel van de ballon dichtknijpt. De druk neemt hierdoor enorm toe en de ballon staat op knappen. Datzelfde overkomt een bloedbaan ook. De bloedbanen worden niet dichtgeknepen, maar raken overvol, waardoor de druk enorm stijgt. Dat is wat het lichaam van een dreumes dus ervaart en wat het lichaam vertaalt naar pijn.
Gelukkig is het geen blijvende pijn, maar toch probeert het lichaam de pijn te verminderen. Een geniaal ontwikkelde methode is het opvoeren van de lichaamstemperatuur. Warmte zorgt ervoor dat de wanden van de bloedbanen meer uitzetten, waardoor de druk afneemt en zo ook de pijn. Nadeel is echter wel dat koorts kan optreden als gevolg van de temperatuurstijging.
Nu vraag je je mogelijk af waarom alleen baby’s deze krampen ervaren en tieners hier geen last van hebben. Vergelijk de bloedvaten van een baby met een nieuwe ballon en die van een oudere persoon met een gebruikte ballon. In de gebruikte ballon zit al wat meer rek en dus zal er minder snel een te hoge druk ontstaan. Kortom, een tiener in de groei ervaart minder tot geen pijn.
4. Slapen in de richting van de Ka’aba
Onze hersenen gaan over op lagere frequenties hersengolven, wanneer wij gaan slapen. Deze elektrische hersengolven raken beïnvloed door de elektromagnetische velden om ons heen. Tijdens de slaap vergroot het lichaam haar gevoeligheid hier namelijk voor. Dit staat o.a. in verband met de productie van het slaaphormoon melatonine.
Door onnatuurlijke velden, afkomstig van bijvoorbeeld mobieltjes, kan de productie gemakkelijk ontregeld raken. Het natuurlijke veld bestaat uit de elektromagnetische golven afkomstig van de aarde. Liggen we in de richting van deze golven, dan dromen we zacht. Positioneren wij ons er dwars tegenin, dan krijgen we geregeld problemen met slapen, waaronder blijvende uitputting en nachtmerries. De Profeet ﷺ heeft ons niet voor niets geleerd dat wij tijdens het slapen moeten liggen in de richting van de Ka’aba in Mekka. Deze twee zaken staan waarschijnlijk met elkaar in verband!
5. Prostaatproblemen
Veel mannen zijn zich er niet van bewust dat staand urineren een onhygiënische en ongezonde gewoonte is. Het is onhygiënisch omdat het toilet en de persoon zelf vervuild raken met haast onzichtbare rondspattende druppels urine. De Boodschapper van Allah ﷺ raadde de mannen af om staand te urineren.
Bert Messelink, arts aan het UMCG, legt uit: “Als mannen staand plassen, moet de bekkenbodem meerdere dingen tegelijk doen: aanspannen om te blijven staan, ontspannen om te kunnen plassen. Dit werkt tegen elkaar in. Bij zittend plassen is dit probleem er niet, dan kun je de bekkenbodemspier ontspannen.” In een ontspannen houding wordt de blaas beter geleegd en neemt de kans op urine-incontinentie op latere leeftijd af. Een legere blaas verkleint het risico op o.a. een blaasontsteking en kanker.
6. Goud
Van alle metalen hier op aarde, heeft de Profeet Mohammed ﷺ de mannen gewaarschuwd voor goud. Goud is in staat om de huid binnen te dringen en vervolgens ons bloed te beïnvloeden. Voor de vrouwen is goud geen probleem, vermoedelijk omdat zij tijdens het menstrueren het goud en de ontstane vervuiling op een natuurlijke wijze weten te lozen. Maar daar is nog geen onderzoek naar gedaan.
7. Hap, slik en weg is het vlees
We hebben de jagers en hun prooien. De jagers hebben vlijmscherpe tanden nodig om hun prooi ermee te kunnen doden en op te peuzelen. De prooien zijn vaak geen vleeseters, maar voeren zichzelf met vegetarische hapjes. Net zoals een haai met scherpe tanden alleen vlees eet en een koe met stompe tanden alleen maar graast, horen wij ook te eten zoals ons gebit ons aangeeft. Voedsel is de fundering van ons materiële bestaan.
Als wij enkel gezond voedsel consumeren en ook nog in de juiste proporties, dan zal dit in het voordeel van het lichaam zijn. Het tegenovergestelde is net zo kloppend. In totaal heeft een volwassen persoon 32 tanden waarvan: 8 snij/voortanden, 4 hoektanden en 20 kiezen. De hoektanden zijn de scherpe tanden die bedoeld zijn om vlees van botten te scheuren. Dit betekent dat (4/32 =) 1/8ste deel van ons gebit geschikt is voor het consumeren van vlees.
Kortom, wij zouden niet vaker dan eens in de acht dagen vlees moeten consumeren. Hier gaan meerdere hadiths over. In een van deze hadiths waarschuwt Omar ibn al-Khattab: “Pas op voor vlees. Het heeft een verslavende werking, zoals de verslavende werking van wijn.” In delen van Yemen wordt vlees daarom zelfs khamr al-mu’mineen (de wijn van de gelovigen) genoemd.
8. Hijama en de maan
De maan heeft, ondanks de afstand van 385.000 km, een zuigende kracht op de aarde. We zien dit terug in het gedrag van de oceanen en zeeën en noemen het eb en vloed. Dat niet alleen, ook de sappen in een boom en zelfs het bloed in ons lichaam, staan allemaal onder invloed van de maan. Het effect van de maan bereikt haar climax tijdens de volle maan.
Gedurende de eerste 15 dagen van de maand wordt de bloedstroming gestimuleerd en zet het bloed alle vervuilingen af aan de bloedwanden en in de organen. Zouden we in de eerste 15 dagen de cupping uitvoeren, dan zou het lichaam relatief weinig afvalstoffen en veel net nieuw aangemaakte bloedcellen verliezen. Vlak na de volle maan is het bloed in staat om alle afvalstoffen te transporteren in de richting van de plekken in het lichaam waar de bloeddruk lager is, zoals de schouderbladeren. Daarom vindt hijama met name op die plekken het meest plaats. En dat is waarom de Profeet ﷺ de 17e, 19e en 21ste van de islamitische maand tot de hijama soenna dagen heeft benoemd.
9. Voedselschaarste
Er was een periode waarin de Boodschapper ﷺ leefde waarin hij geen voedsel kon vinden. Het enige dat resteerde was brood, dat keihard geworden was. De profeet raadde degenen aan die lang niet gegeten hadden om azijn in te nemen en om het brood in de azijn te dopen. Tegenwoordig weten we dat er in azijn enzymen zitten die de vertering helpen bevorderen. Hard brood combineren met azijn, maakt het dus voor het lichaam beter te verwerken. Als je azijn koopt, kies dan wel voor de biologische azijn.
10. Etiquettes van het toiletteren
We dienen het linkerbeen omhoog te houden tijdens het eten. Waarom de Profeet ﷺ dit deed? De maag is iets links gelegen in het lichaam en door het linkerbeen op te houden, drukker we de maag wat platter, zodat er minder in past. Zo ervaren we sneller het gevolg verzadigd te zijn en overbelasten we de maag dus niet.
Maar wist je dat er ook een hadith is over het ophouden van de linkerbeen tijdens het doen van een grote boodschap? Dit dient ervoor de maag aan te drukken en deze zo beter te legen. Wat het urineren betreft: de blaas is meer rechts gelegen en dus raad je het waarschijnlijk al, het rechterbeen kan licht opgetild worden. De blaas wordt zo beter geleegd, waardoor je de kans op een blaasziekte reduceert.