15 49.0138 8.38624 arrow 0 both 1 4000 1 0 horizontal https://qantara.nl 300 4000

Qantara

Voedsel voor de ziel
  • eBook
  • /
  • Doneren
  • /
  • Dit is onze redactie
  • /
  • Stuur ons een bericht
  • /

Qantara

  • Gezondheid en wetenschap
    • Geneeskunde van de profeet
  • Spiritualiteit
  • Mens en maatschappij
    • Politiek en geschiedenis
    • Persoonlijke blogs
    • Psychologie
  • Inspirerende mensen
  • Lifestyle
FacebookTwitter

Moslimburgemeesters in Europa: niets nieuws onder de zon

Door Qantara Redactie
7 mei 2016
4073 Views
Delen
Facebook
F
Twitter
T
Pinterest
P
Reacties

Update: 10 juli 2017

Ahmed Marcouch wordt de nieuwe burgemeester van Arnhem. De Britse pers noemde Sadiq Khan in 2016 nog ‘de eerste moslimburgemeester van een grote Europese stad’, maar daarmee zagen ze ten eerste de andere Ahmed – ‘onze’ Ahmed Aboutaleb uit Rotterdam – over het hoofd. En ten tweede vergeten ze, dat meerdere grote Europese steden door moslimburgemeesters geleid werden in het verleden gedurende lange periodes.

‘christelijk’ en ‘westers’
Ze gaan er ten onrechte vanuit, dat Europa per definitie ‘westers’ is en altijd ‘christelijk’ is geweest, maar dan hebben ze wel met heel grof en met grote scharen grote delen uit de geschiedenisboeken geknipt.

Europa was gedurende de laatste IJstijd, van 25.000 tot 13.000 jaar geleden, grotendeel onbewoond, want bedekt met een dikke laag ijs. Toen het ijs smolt, kwamen grote immigratiestromen uit Turkije, Syrië, Eurazië en Afrika – toen ook al, jawel – op gang in de richting van Europa.

De heidense gewoonten en gebruiken waren eeuwenlang moeilijk ‘te bestrijden’

Het christendom verspreidde zich pas serieus in Europa vanaf de vierde eeuw nC en kreeg in de achtste eeuw de islam er als concurrent bij in Spanje en Zuid-Frankrijk. Het christendom heeft veel langzamer zijn weg gevonden in de Europese samenleving dan de Europeanen zich nu realiseren. De heidense gewoonten en gebruiken waren eeuwenlang moeilijk ‘te bestrijden’. In feite kan je stellen dat religie (of overtuiging) in de Middeleeuwen bestond uit het overgebleven heidendom en de twee groeiende religies van het christendom en de islam.

8545383227_fd1a23da81_zMoslimheerschappij in Europa
Islam is eeuwenlang een belangrijke Europese religie geweest. Dat beeld lijkt echter grotendeels uit de westerse schoolboeken gepoetst. Sommige delen van Spanje waren eeuwenlang onder moslimheerschappij. Abdar Rahman was bijvoorbeeld de emir van Cordoba in het jaar 756 in een periode van moslimheerschappij die duurde van 711 tot 1492. Sicilië was van 831 tot 1072 een Arabisch moslimemiraat. Jafar al-Kalbi (983–985) was bijvoorbeeld emir van Sicilië en daarmee de burgemeester van de hoofdstad Palermo, een van de grote steden van Europa.

Het Ottomaanse Rijk regeerde over het grootste deel van wat nu Griekenland heet van 1458 tot 1832. Voordat Griekenland haar onafhankelijkheid kreeg in 1821 had Athene een Ottomaanse gouverneur. We kunnen dus niet anders concluderen dan, dat Athene gedurende 400 jaar lang, als een van de grote steden van Europa, moslimburgemeesters heeft gekend.

Gedurende 1300 jaar lang stonden moslims aan het roer van grote Europese steden

De Ottomanen regeerden over grote delen van Hongarije van 1541 tot 1699 en Boeda – de helft van wat we nu kennen als Boedapest – was de hoofdstad van de provincie van het Rijk. De Albanees Abdurrahman Abdi Pasha was de militaire gouverneur van Boeda in 1682. Servië was onder Ottomaanse heerschappij van 1402 tot 1912. Zo werd bijvoorbeeld  Hacı Mustafa Aga aangewezen als militaire gouverneur van Belgrado in juli 1793. Boedapest en Belgrado zijn toch zeker grote Europese steden?

Istanboel
En laten we ook niet vergeten dat in de huidige tijd Istanboel – voorheen Constantinopel – een van de grote steden in Europa is met 14 miljoen inwoners. De burgemeester daar is dr Kadir Topbas, hij is moslim. Klaarblijkelijk wordt Istanboel nog steeds niet erkend als Europese stad…

Vandaar dat we onmogelijk kunnen concluderen dat het fenomeen moslimburgemeester nieuw is, in de wetenschap dat ze gedurende 1300 jaar lang aan het roer stonden van grote Europese steden. Zelfs aan het begin van de twintigste eeuw hadden enkele steden in de Balkan nog moslims als burgemeester.

Ahmed Marcouch
Ahmed Marcouch kreeg bakken met kritiek over zich heen, toen bekend werd dat hij burgemeester van Arnhem zou worden. Behalve de haat en hoon uit de rechts-extremistische hoek, en de kritiek in het land dat hij als PvdA’er erg weinig stemmen had in Arnhem, lijken er tot nu toe ook geen hartelijke felicitaties te komen vanuit de moslimgemeenschap. Hem wordt met name kwalijk genomen dat hij te weinig oog heeft voor de anti-moslimsentimenten in de samenleving. Dat hij een burgemeester mag zijn voor àlle Arnhemmers ongeacht hun afkomst, kleur en godsdienst.

bron: www.juancole.com

afb. Cordoba – Flickr (fotograaf Waqqas Akhtar), afb. Kadir Topbas – Flickr (WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler), afb. Marcouch en Abdar Rahman – Wikipedia
Mens en maatschappij, Politiek en geschiedenis
geschiedenis van de islam, moslimburgemeester, moslimemiraat, Ottomaanse Rijk, Sadiq Khan
Over Qantara Redactie
De redactie van Qantara heeft dit artikel voor jou geselecteerd. Het kan - op ons verzoek - geschreven zijn door een gastauteur of door twee of meer samenwerkende schrijvers uit ons collectief.
Zie alle berichten van deze auteur
In de voetsporen van Bilal Al Habasji
10 gezondheidstips van de Profeet Mohammed ﷺ
13 januari 2023
Doodsbang voor ‘praktiserende’ moslims – waarom die hardheid en intolerantie?
12 december 2022
Leiderschap in de islam: “Wees een échte herder voor je kudde”
24 februari 2022
Wat doet armoede met de mens? Armoedebestrijding vanuit islamitisch perspectief
Reacties 0

Laat een bericht achter CANCEL

Webshop
– Qantara –
Een open bron voor iedereen die wil lezen hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren!

Ons magazine in je inbox?

Ontvang onze artikelen DIRECT in je inbox!

Jij kunt ons helpen!
** Ben jij ook moe van al die negativiteit rondom de islam? ** Heb je vaak de energie niet om je ertegen te verzetten? ** Qantara brengt je elke week twee nieuwe positieve verhalen ** Wil je ons steunen met € 2,50 per maand? => KLIK HIER!

Qantara Selectie

GEZONDHEID EN WETENSCHAP
Al-Ghazali over de 7 voordelen van vrijwillig honger lijden
Talbina: helend voor de bedroefde en zieke
Wat zegt de Koran over het ontstaan van het universum?
Eeuwenoude discussie onder de geleerden: bestaan besmettelijke ziekten?
De Profeet Joenoes: “Ik was één van de onrechtvaardigen.”

Qantara Selectie

INSPIRERENDE MENSEN
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
‘Het laat liefde groeien’ project: meer dan alleen boompjes planten
Doodsbang voor ‘praktiserende’ moslims – waarom die hardheid en intolerantie?
Oem Salamah: dapper, vastberaden, mondig en wijs
Overpeinzen en reflecteren: Tafakkoer (deel 2)

Qantara Selectie

MENS EN MAATSCHAPPIJ
5 verzen uit de Koran die je leven kunnen veranderen
“Laat in je eigen bubbel eens een ander geluid horen!”
As salaat: bidden is beter dan slapen
Vind heling van geestelijke en lichamelijke ziekten in de Heilige Koran
Het is op Uw genade dat wij rekenen, O Al Hayy
Lees! In de naam van jouw Heer, die alles heeft geschapen.
(Koran 96:1)

Ons doel

> Qantara.nl is een online magazine. Een open bron voor iedereen die wil lezen over hoe het geloof in Allah je als mens kan inspireren. Gemaakt door een collectief van schrijvers en redacteuren. Wij willen je verrassen met nieuwe invalshoeken. Een andere manier van kijken, ook bij onderwerpen waarop een taboe lijkt te liggen.

> Bij ons lees je interviews met moslims zoals jij. Waarom doen ze de dingen die ze doen. Wij hebben een ander soort gesprek, omdat wij kunnen snappen en willen weten hoe hun geloof hen inspireert. Om op die manier voedsel voor de ziel te zijn voor iedereen die daar behoefte aan heeft.

Onze schrijvers

> Qantara heeft een brede blik. Onze schrijvers zijn in het dagelijks leven student, huisvrouw, expat, coach, kindertolk, redacteur, jurist en wetenschapper.

> Onze schrijvers zijn echte wereldburgers: met wortels in landen als Turkije, Algerije, Somalië en natúúrlijk Nederland en België.

 

 

 

Reacties van onze lezers

“Wat schrijven jullie toch prachtig. Kan geen geschikte woorden bedenken om te omschrijven hoe goed jullie zijn. Moge Allah SWT jullie rijkelijk belonen! 🙏”

 

“Positieve info over islam. #soulfood“

 

“Prachtige stukken over psychologie, islam en maatschappij.”

Qantara 2019 © - Alle rechten voorbehouden
FacebookTwitter
  • ↑ Omhoog
  • /
  • Privacybeleid
  • /
x Gedeeld
X
Wil jij ons steunen? Koop dan iets via onze webshop.
Bekijk de webshop