Het volstaat niet te zeggen dat je wíl winnen of dat je wíl slagen – je moet ook keihard werken en trainen om de overwinning te behalen. Alleen je daden bewijzen dat je meent wat je zegt.
Hoe vaak kreeg jij een buitenkans om uit te nodigen tot ons mooie geloof en wat deed je er mee? Ben jij een magneet voor je geloof of een tegenpool die anderen juist afstoot?
Offer en liefdadigheid
Het is vanuit onze natuurlijke aanleg en ons geloof in Allah dat we goed doen en goed zijn. Ons geloof in de Laatste Dag zorgt dat we ons voortdurend bewust blijven van onze verantwoordelijkheid. Uiteraard geloven we in de Boodschap van Allah voor onszelf, maar ook voor de hele mensheid.
Het dier dat velen onlangs op Eid Al Adha (het Offerfeest) offerden, is alweer een van de verschillende daden van aanbidding waarbij we ook denken aan de mensen om ons heen. We leren om naast onze eigen offers, te delen van wat we hebben door slechts 1/3 van het vlees voor onszelf te houden en 2/3 te verdelen, enkel uit liefde voor Allah.
Liefdadigheid -daden om anderen te helpen- is een erg belangrijk onderdeel van ons geloof. Het helpt ons om onze zonden uit te boeten, staat ons toe onze dankbaarheid te tonen tegenover Allah en is een investering in ons toekomstige leven bij Hem.
Sabr
Een belangrijk kenmerk van een goed mens – iets waar Allah vaak en graag naar verwijst – is sabr, de mooie deugd van volharding gecombineerd met acceptatie en geduld. We kennen sabr in de context van tegenslag, wanneer we in nood zijn of in een strijd om ons geloof verwikkeld geraken. Sabr is echter even belangrijk én nog veel moeilijker, wanneer het ons goed gaat: denk je dán ook voortdurend aan Allah?
De afgelopen feestdagen in Islam waren dagen van blijdschap, eten en drinken, maar ook van het gedenken van Allah. Laat je je door al het gemak en luxe soms afleiden van Allah of brachten deze dagen je juist dichter bij Hem?
Slechte gewoonten ombuigen
De gezegende dagen van Dhoel Hidjah waren een uitgelezen kans tot introspectie. Wat zijn mijn slechte gewoonten? Hoe maak ik ze goed? En hoe buig ik ze om naar iets wat goed is voor mij en mijn latere leven bij Allah?
Laat gaan slapen en dan fajr (ochtendgebed) missen, overdag de gebeden missen of uitstellen, verslaving aan televisie of de afleiding van apps op je mobieltje, shop until you drop en daar geld aan verspillen, dat roddelmomentje met vriend(inn)en, de snelheid waarmee je voorbij je buren loopt en je niet weet hoe het met hen gaat, die lening omdat je die mooie kans niet wou missen, de net-iets-te-lange pauze op het werk of het facebooken tijdens kantooruren;… Ieder van ons heeft zo zijn kantjes, die hij er vanaf loopt, en vele van onze tekortkomingen en daden kunnen ook opgemerkt worden door anderen.
Magneet of tegenpool?
Het gedrag en de daden van een moslim moeten zo zijn
dat het mensen aantrekt naar de Islam,
zelfs zonder uitleg of woorden.
Nouman Ali Khan vertelt tijdens een van zijn lezingen over een ontmoeting met een man die besloot meer te leren over de Islam – en uiteindelijk moslim werd – enkel en alleen doordat hij in een winkel was getroffen door de waardige en rustige houding van een moslim. Punt. Nee, sorry: uitroepteken!
Op het internet circuleert het verhaal van een imam in Londen die van de kaartjesverkoper een klein beetje wisselgeld teveel terug kreeg. De imam twijfelde nog, maar ging uiteindelijk het wisselgeld teruggeven en ontdekte dat dit nu net was wat de kaartjesverkoper wilde testen. Hij was geïnteresseerd in de Islam, en wilde weten wat de imam zou doen met die paar pence.
Kleinigheid met groot gevolg
Met andere woorden, wanneer jij of ik de andere klanten bij de bakker vriendelijk groeten, wanneer we iemand laten voorgaan aan de bankautomaat of een nors oudje vrolijk goedendag wensen… dan kan Allah net dàt moment, die kleinigheid aangrijpen om iemands leven overhoop te gooien. Je zal het misschien nooit te weten komen in dit leven, maar je wordt er wel voor beloond in het volgende leven.
Grijp elke kans!
Zo gemakkelijk is het om goed te doen in de ogen van Allah. Wanneer we eerlijk zijn met onszelf, vragen we ons stilletjes af: “Hoe vaak kreeg ik zo’n mooie buitenkans en heb ik die niet gegrepen!” En waarom deed ik het niet? Was ik bang voor een boze reactie? Of spot? … En dan?! Zelfs wanneer we worden uitgelachen, beloont Allah ons. Hoeveel kansen heeft onze Profeet ﷺ niet gekregen en benut?
Hoe je het ook bekijkt, als moslim moet je in dit soort zaken altijd proberen ijverig te zijn. Waarom dan niet inzetten op het grote ‘lot’: een kleine daad met misschien wel een terugkeer tot het geloof tot gevolg?